Solana is een crypto-project dat is ontworpen om de schaalbaarheidsproblemen van gedecentraliseerde netwerken aan te pakken. Een van de grootste uitdagingen van netwerken zoals Bitcoin en Ethereum is hun beperkte vermogen om transacties per seconde (TPS) te verwerken. Voor blockchain-netwerken om op grote schaal te worden geadopteerd, moeten ze in staat zijn om efficiënt een groot aantal transacties te verwerken, zonder lange verwerkingstijden of hoge kosten.
Legacy-netwerken zoals Ethereum en Bitcoin, gebouwd op oudere technologie, verwerken momenteel slechts 7 en 15 TPS, respectievelijk. Dit resulteert in trage transactieverwerking en wisselende transactiekosten, wat leidt tot een optimale gebruikerservaring voor gebruikers en gedecentraliseerde applicaties (dApps). Solana streeft ernaar dit op te lossen door een gedecentraliseerd smart contract-platform te bieden met snelle transactieverwerking en lage kosten, waardoor het een schaalbaardere oplossing biedt voor de toekomst van blockchain.
De Solana-blockchain wordt ondersteund door 1.381 validators die binnenkomende transacties uitvoeren en verifiëren, en door 5.400 nodes die het netwerk bewaken. Dankzij het unieke netwerk van Solana kan het meer dan 3.600 transacties per seconde verwerken. De schaalbaarheid en lage transactiekosten van het Solana-netwerk zijn mede te danken aan het Proof of History-protocol. Hierdoor is geen directe bevestiging van transacties op het netwerk nodig, omdat deze achteraf kunnen worden goedgekeurd.
Elke transactie krijgt een extra tijdshash, waarmee de chronologische volgorde van transacties wordt bepaald. Figuur 1 illustreert hoe transacties op de Solana-blockchain worden verwerkt.
De taak van de leider is om alle transacties zo te ordenen dat ze efficiënt kunnen worden geverifieerd. Met behulp van krachtige computers is dit proces eenvoudig en snel uit te voeren. Nadat de leider de transacties heeft geordend, stuurt hij deze door naar de verifiers. De verifiers controleren vervolgens of de transacties correct zijn en geven ieder afzonderlijk hun bevestiging.
Wanneer voldoende verifiers dezelfde bevestiging hebben gegeven, wordt de status van de blockchain definitief vastgelegd. Hierdoor kunnen veel berekeningen parallel worden uitgevoerd, wat Solana in staat stelt om snelle en goedkope transacties mogelijk te maken.
Solana is een open-source smart contract-platform, speciaal ontworpen voor de markten van dApps en Decentralized Finance (DeFi). Het platform concurreert met andere smart contract-platforms zoals Ethereum, Avalanche, BNB Chain en meer. Solana's voornaamste doel is om de schaalbaarheid van het netwerk te verbeteren, zodat gedecentraliseerde apps efficiënter kunnen functioneren. Op netwerken zoals Ethereum is schaalbaarheid vaak een uitdaging, omdat elke interactie met een smart contract moet worden geregistreerd én geverifieerd op de blockchain, wat de kosten snel kan doen oplopen. Solana daarentegen biedt hoge transactie finaliteit tegen lage kosten, waardoor gebruikers gemakkelijker kunnen interageren met dApps en deze apps sneller en kostenefficiënter werken in vergelijking met andere netwerken.
Naast DeFi is Solana een veelzijdig netwerk dat een breed scala aan diensten ondersteunt. De visie van Solana is om een ecosysteem te creëren waarin gebruikers en hun kapitaal binnen het netwerk blijven. Daardoor ondersteunt Solana diverse toepassingen, zoals het creëren van NFT's, tokenisatie en meer.
Het Solana-netwerk biedt gebruikers de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen via staking. Hierbij delegeren ze hun tokens aan validators om het netwerk te helpen beveiligen. Door deel te nemen aan staking kunnen gebruikers tussen de 6-7% extra Solana-tokens verdienen, wat aantrekkelijker is dan Ethereum, dat slechts beloningen van 3-4% biedt.
Sinds de oprichting is Solana snel uitgegroeid tot een van de populairste smart contract-platforms, met inmiddels honderden duizenden gebruikers en dApps. Dankzij zijn sterke positie in de industrie heeft Solana een ecosysteem gecreëerd dat diverse partijen omvat, zoals beurzen, projecten en meer. Door de lage transactiekosten en de snelle afhandeling van transacties blijft Solana nieuwe gebruikers, projecten en kapitaal aantrekken. Hierdoor wordt het door sommige marktdeelnemers gezien als een serieuze concurrent van Ethereum, dat sinds 2015 het toonaangevende smart contract-platform is.
Op 10 september bereikte het aantal dagelijks actieve adressen op het Solana-netwerk een nieuw hoogtepunt van 5,4 miljoen. Hoewel de prijs van Solana nog steeds 93% onder het vorige record ligt, wijst de toenemende activiteit op het netwerk op de groeiende populariteit en gezondheid ervan, vooral omdat deze groei voortkomt uit organisch gebruik. Het is te verwachten dat deze activiteit verder zal stijgen, met name wanneer particuliere beleggers opnieuw interesse krijgen in de sector. Solana biedt namelijk een uitstekende gebruikerservaring via zijn netwerk, wat mogelijk een positief effect op de prijs kan hebben.
Na de succesvolle lancering van Bitcoin- en Ethereum-spot-ETF's wordt verwacht dat Solana de derde crypto kan zijn die de traditionele financiële markten betreedt. Deze verwachting is gebaseerd op de aanvragen voor een Solana-spot-ETF, ingediend door de Amerikaanse vermogensbeheerders VanEck en 21Shares. Beide partijen hebben hun aanvraag in 2024 ingediend en er wordt gespeculeerd dat, indien goedgekeurd door de Securities and Exchange Commission, de ETF mogelijk al in 2026 op de financiële markten geïntroduceerd kan worden.
Solana heeft de afgelopen anderhalf jaar een indrukwekkende groei doorgemaakt, met aanzienlijke stijgingen in zowel het gebruik van het netwerk als de koers. Na een sterke opwaartse beweging bevindt Solana zich nu in een accumulatiefase, waarbij de koers consolideert rond belangrijke Fibonacci-retracementniveaus. De koers blijft momenteel rond het 0.786 Fibonacci-niveau, dat fungeert als een belangrijke ondersteuningszone.
Als Solana zijn opwaartse trend voortzet en erin slaagt de belangrijke weerstand van $267 te doorbreken, wat zijn all-time high markeert, kunnen we een snelle koersstijging verwachten. Het volgende potentiële doel, op basis van Fibonacci-uitbreidingen, ligt rond het 1.272-niveau, ongeveer $698,74. Gezien de sterke fundamenten van het netwerk en de huidige technische setup, kan een doorbraak boven de all-time high zorgen voor een aanzienlijke prijsversnelling, waarbij het Fibonacci-doel een duidelijk opwaarts potentieel biedt voor handelaren en investeerders.
Dankzij de enorme populariteit van Solana in de industrie is de Solana-token beschikbaar op een breed scala aan gecentraliseerde en gedecentraliseerde beurzen en bij brokers. Het is bijna onverstandig als een platform Solana niet aanbiedt. Solana kan worden gekocht op vrijwel elk groot of klein handelsplatform. Belangrijk om te vermelden: doe altijd eigen onderzoek; dit is geen financieel advies.
Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.