De XRP Ledger (XRPL) en de bijbehorende XRP werden in 2011-2012 ontwikkeld door David Schwartz, Jed McCaleb en Arthur Britto, voordat Ripple (het bedrijf) werd opgericht. Het doel van het netwerk is om een nieuw wereldwijd betalingssysteem te creëren voor bedrijven en financiële instellingen als alternatief voor traditionele kanalen. De XRP Ledger is ontworpen om sneller, goedkoper en schaalbaarder te zijn dan Bitcoin. Als een van de eerste grote spelers binnen de blockchainwereld heeft Ripple door de jaren heen een sterke en toegewijde community opgebouwd.
Het XRPL ledger bestaat uit verschillende kernonderdelen: het Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA), de XRP-token en de validators
XRPL is een gedecentraliseerde blockchain die snelle en voordelige financiële transacties mogelijk maakt, aangedreven door de native XRP-token. In tegenstelling tot veel andere blockchains, die afhankelijk zijn van energie-intensieve mining, gebruikt XRPL het Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). Dit werkt niet met Proof-of-Work of Proof-of-Stake, maar met een Unique Node List (UNL)—een groep vertrouwde validators die gezamenlijk transacties goedkeuren. Dankzij dit consensusmechanisme kunnen transacties veilig en vrijwel direct worden uitgevoerd (binnen 3-5 seconden), met minimale kosten. Hierdoor is XRPL een efficiënte oplossing voor betalingen, internationale overboekingen en het beheren van crypto.
XRP wordt, in tegenstelling tot veel andere crypto’s, niet gemined. Bij de lancering werden alle 100 miljard tokens vooraf uitgegeven, wat zorgt voor een vaste maximale voorraad. Van deze totale hoeveelheid ging 80% naar Ripple Labs, het bedrijf achter het Ripple-netwerk. Ripple Labs verkoopt periodiek XRP tegen marktprijzen om de verdere ontwikkeling van het ecosysteem te financieren. Op dit moment bevindt nog 37,4 miljard XRP zich in escrow onder beheer van Ripple.
De overige 20 miljard XRP werd verdeeld onder de drie medeoprichters van Ripple. Hoewel bij elke transactie op de XRPL een kleine hoeveelheid XRP wordt verbrand, blijft de totale toekomstige voorraad lastig te voorspellen. Dit komt door de maandelijkse vrijgave van 1 miljard XRP uit escrow en de onvoorspelbare verkoopmomenten van de medeoprichters, die niet altijd vooraf worden aangekondigd.
In december 2020 klaagde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) Ripple Labs en zijn oprichters aan. De toezichthouder beschouwde XRP als een niet-geregistreerd effect, omdat de opbrengsten uit de verkoop werden gebruikt om de bedrijfsvoering te financieren, vergelijkbaar met hoe een bedrijf aandelen uitgeeft.
In 2024 behaalde Ripple een belangrijke juridische overwinning. Een rechter oordeelde dat de verkoop van XRP-tokens op cryptobeurzen niet in strijd was met de effectenwetgeving. Wel werd vastgesteld dat de verkoop aan institutionele investeerders daar wél onder viel. De SEC ging tegen deze uitspraak in beroep tegen de Biden-regering, maar na de verkiezingswinst van Trump en zijn belofte om een gunstiger beleid voor de sector te voeren, lijkt de regelgeving te versoepelen.
Met het vertrek van Gary Gensler, die bekend stond als een tegenstander van de cryptomarkt, en een nieuwe leiding bij de SEC, verandert het speelveld. Er zijn steeds meer signalen dat de SEC mogelijk afziet van verdere beroepsprocedures, wat een einde zou kunnen betekenen aan de vijf jaar durende juridische strijd van Ripple.
In december 2024 introduceerde Ripple de Ripple USD Stablecoin (RLUSD), een nieuwe stablecoin die moet bijdragen aan de ambitie om een wereldwijd toonaangevend betalingsnetwerk te worden. RLUSD biedt gebruikers een stabiel en gereguleerd digitaal activum en heeft goedkeuring ontvangen van het New York Department of Financial Services (NYDFS). Sinds de lancering zijn er al meer dan 100.000 transacties uitgevoerd en bedraagt de huidige circulerende voorraad 109,7 miljoen dollar.
Sinds de lancering in 2012 heeft de XRP-token een sterke groei doorgemaakt in zowel gebruikers als transacties en marktkapitalisatie. Op dit moment schommelt de koers tussen de 2,30 en 2,50 dollar, met een marktkapitalisatie van ongeveer 140 miljard dollar en een volledig verwaterde marktkapitalisatie van 242 miljard dollar. Hiermee is XRP de derde grootste crypto, na Bitcoin en Ethereum (exclusief USDT als stablecoin).
Het Ripple-netwerk groeit gestaag en telt inmiddels meer dan 6 miljoen actieve accounts. Het aantal dagelijkse gebruikers ligt tussen de 30.000 en 50.000, een flinke stijging sinds november 2024. Daarnaast verwerkt het netwerk gemiddeld 2 miljoen transacties per dag, wat de toenemende activiteit en adoptie onderstreept.
Hoewel Ripple en XRP populair zijn, zijn er ook kritische kanttekeningen te maken. De tokenomics van XRP laten te wensen over. Normaal gesproken is het geen goed teken als één partij 80% van de totale voorraad beheert—iets wat bijvoorbeeld ook bij de Trump-token gebeurde. Bovendien werd de resterende voorraad verdeeld onder de drie oprichters, die hun tokens blijven verkopen. Dit creëert een constante verkoopdruk op de markt.
Toch is het niet alleen negativiteit. Het aantal XRP-houders blijft toenemen en de activiteit op het netwerk groeit. Daarnaast lijkt de juridische strijd met de SEC, die de afgelopen vijf jaar veel onzekerheid bracht, nu achter de rug. Dit biedt Ripple de ruimte om zich volledig te richten op de verdere ontwikkeling van het bedrijf wat mogelijk een nieuwe golf van innovatie en adoptie teweegbrengt.