De voortgang van de Bitcoin ETF's

Vladimir Mikirtumov
Vladimir Mikirtumov
19 maart 2024
GO TO

Het is inmiddels ruim twee maanden geleden dat de elf Bitcoin spot ETF’s werden goedgekeurd en verhandeld. De immense groei heeft verwachtingen overtroffen, de ETF’s hebben inmiddels miljarden aan kapitaal aangetrokken. Toch bestaan er grote verschillen tussen de fondsen. In dit artikel worden de ontwikkelingen van de eerste twee maanden geanalyseerd, waarbij duidelijk wordt welke ETF’s als winnaars en verliezers uit de startblokken zijn gekomen.

Op 11 januari keek de markt vol verwachting uit naar de eerste handelsdag van de nieuwe Bitcoin spot ETF’s. De meeste aandacht ging uit naar de Grayscale ETF (GBTC), dat met een aanzienlijk voordeel begon door een assets under management (AUM) van meer dan 610.000 Bitcoin. Naast de omvang van het fonds viel GBTC op door de hoge beheerkosten. Waar de meeste Bitcoin ETF’s een vergoeding tussen 0,2 en 0,25 procent rekenden, lag dit bij GBTC op maar liefst 1,5 procent.

Kapitaaluitstroom

Kapitaalstromen lieten direct een duidelijke trend zien. Op de eerste handelsdag zagen alle ETF’s een instroom van kapitaal, behalve GBTC, waar direct 95 miljoen dollar werd onttrokken. Wat aanvankelijk een bescheiden daling leek, groeide in de daaropvolgende maanden uit tot een veel grotere trend. Sinds de start is GBTC miljarden dollars aan kapitaal verloren. Het fonds begon met 617.000 Bitcoin, maar op 18 maart was dit aantal teruggelopen tot 380.000.

Zonder aanpassing van de kostenstructuur zal deze uitstroom zich waarschijnlijk voortzetten. Beleggers hebben weinig reden om te kiezen voor een dure ETF wanneer goedkopere alternatieven beschikbaar zijn.

Bron: dune.com/hildobby/btc-etfs

Een duidelijke winnaar

Waar GBTC grote uitstroom ziet, is BlackRock’s ETF IBIT de absolute winnaar. Sinds de lancering heeft IBIT geen enkele dag van netto-uitstroom gekend en vestigde het het record als de snelste ETF die de grens van 10 miljard dollar AUM bereikte. Op 18 maart had IBIT de 15 miljard dollar AUM overschreden en veroverde het 27,4 procent van de markt voor Bitcoin spot ETF’s.

Uit de onderstaande grafiek blijkt dat Grayscale in rap tempo marktaandeel verliest, terwijl andere ETF’s, zoals IBIT, juist aan populariteit winnen. Als Grayscale zijn kosten niet verlaagt, is het slechts een kwestie van tijd voordat BlackRock het fonds volledig inhaalt.

Bron: dune.com/hildobby/btc-etfs

De toekomst van de Bitcoin ETF-markt

Wanneer we de Bitcoin ETF's als geheel bekijken, hebben ze samen een totaal van ongeveer 833.600 Bitcoin in beheer, met een waarde van ongeveer 53 miljard dollar. Dit vertegenwoordigt 4,26 procent van het totale aanbod aan Bitcoin. Met de aanhoudende instroom van kapitaal zal dit aantal naar verwachting verder stijgen. De grote vraag blijft hoe groot deze markt uiteindelijk kan worden.

Volgens een rapport van JPMorgan Securities kan de markt voor Bitcoin ETF’s in de komende twee tot drie jaar groeien naar een omvang van 220 miljard dollar.
Hoewel er periodes kunnen zijn waarin sommige fondsen uitstroom ervaren, blijven de vooruitzichten op lange termijn bijzonder positief. Een belangrijk voordeel van Bitcoin ETF’s is daarnaast de eenvoudige integratie van crypto in beleggingsportefeuilles. De eerste tekenen hiervan zijn al zichtbaar.

Grant Engelbart, vicepresident en beleggingsstrateeg bij Carson Group, merkt op dat adviseurs gemiddeld 3,5 procent van klantportefeuilles toewijzen aan Bitcoin ETF’s. Dit is een opvallende ontwikkeling, zeker gezien de recente introductie van deze producten. De komende jaren beloven dan ook interessant te worden, nu crypto steeds meer wordt opgenomen in de traditionele financiële markten.

SHARE THIS ARTICLE