Een paar jaar geleden was het ondenkbaar dat de VS zou onderzoeken of een Strategische Bitcoin-reserve haalbaar is. Toch wordt dit onderwerp steeds vaker besproken. Sommige politici, zoals senator Cynthia Lummis, hebben zelfs wetgeving voorgesteld voor een nationale Bitcoin-reserve. Anderen pleiten juist voor reserves op staatsniveau. Maar hoe ver zijn deze plannen inmiddels gevorderd?
Pennsylvania was op 14 november de eerste staat die een wetsvoorstel indiende voor een Bitcoin-reserve. Sindsdien is het tempo flink toegenomen en inmiddels hebben 25 staten wetgeving voorgesteld.
Uit de meest recente gegevens blijkt dat Pennsylvania, North Dakota en Wyoming hun eerste wetsvoorstellen hebben afgewezen. Daarentegen lopen Utah en Arizona voorop: hun wetsvoorstellen zijn al door de eerste stemrondes gekomen. Dat is een veelbelovende ontwikkeling, al moeten er nog drie rondes volgen voordat de wet daadwerkelijk van kracht wordt.
Als de wetgeving wordt goedgekeurd, zullen Utah en Arizona samen zo’n 38.000 Bitcoin aankopen wat tegen een prijs van $95.400 per stuk neerkomt op een totale waarde van $3,6 miljard.
Een staat die zeker de moeite waard is om in de gaten te houden, is Texas. Hoewel de staat pas op 16 januari een wetsvoorstel indiende en nog geen grote stappen heeft gezet, heeft Texas de potentie om meer dan 245.000 Bitcoin aan te schaffen. Bij een prijs van $95.400 per Bitcoin zou dit neerkomen op bijna $24 miljard.
Niet alle staten zullen Bitcoin-wetgeving invoeren, maar het is waarschijnlijk dat steeds meer staten de mogelijkheden gaan verkennen, zelfs voor investeringen in altcoins. Met 25 staten die dit al overwegen, lijkt die trend zich door te zetten. Bovendien kan één strategische beslissing om in Bitcoin te investeren een kettingreactie veroorzaken, waarbij andere staten volgen om niet achter te blijven.
De gevolgen van zulke ontwikkelingen kunnen enorm zijn. Niet alleen zou er een flinke kapitaalstroom richting de markt ontstaan, maar ook zou de positie van crypto veranderen. Bitcoin en andere crypto’s zouden verder volwassen worden en een steeds grotere rol gaan spelen in institutionele portefeuilles.
Hoewel het wetgevingsproces langzaam verloopt, verwachten we dat de eerste Amerikaanse staat in 2025 een volledige of gedeeltelijke Strategische Bitcoin-reserve zal goedkeuren. Het zou interessant zijn als Texas, met zijn enorme kapitaal, als eerste deze stap zet, maar ongeacht welke staat het voortouw neemt, zou dit een positieve ontwikkeling zijn. Zo’n beslissing kan een domino-effect veroorzaken, waarbij andere staten volgen en hun eigen digitale reserves opbouwen.
Daarnaast kan dit de discussie over een nationale strategische reserve in een stroomversnelling brengen, vooral als de Bitcoin-prijs stijgt zodra staten beginnen te accumuleren—of als investeerders en handelaren hierop anticiperen door vooraf posities in te nemen.
Toch blijft wetgeving een traag proces en zullen deze wetsvoorstellen meerdere stemrondes moeten doorlopen. Voor nu is geduld nodig, maar dit blijft een ontwikkeling om nauwlettend te volgen. Beleidsveranderingen beginnen vaak langzaam, maar kunnen ineens in een stroomversnelling raken.