In de afgelopen tien jaar is de cryptomarkt ontwikkeld van een uiterst speculatieve markt naar een volwaardige beleggingsklasse. Waar crypto, waaronder Bitcoin, voorheen vaak werden gemeden door de traditionele beleggingswereld, zien we het tij inmiddels snel keren. Zo keurde de Amerikaanse SEC begin 2024 de eerste Bitcoin spot ETF’s goed.
Met dit financiële instrument wordt het mogelijk voor particuliere, professionele en institutionele beleggers om middels traditionele kanalen Bitcoin aan te schaffen. Sindsdien hebben deze ETF’s een netto-instroom gezien van ruim 11 miljard dollar. Ook zien we partijen als BlackRock, Fidelity, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen voorzichtig een deel van hun portefeuille diversifiëren met Bitcoin.
Wij verwachten dan ook dat deze ontwikkeling een significante stap is richting de volgende fase in de volwassenheid van de markt en dat dit zich langzaam zal uitspreiden richting de gehele cryptomarkt. Lees meer over de groei van de markt in onze beleggersgids.
Hoewel enkele kleine pensioenfondsen eerder al experimenteerden met crypto, wagen recent de eerste grote pensioenfondsen hun stap. Zo kocht het negende grootste staatspensioenfonds van de Verenigde staten, The State of Wisconsin Investment Board (SWIB), ruim 164 miljoen dollar aan Bitcoin in het eerste kwartaal van 2024. Met het oog op de dienstverlening van een pensioenfonds, laat het duidelijk het langetermijngeloof in de sector zien.
In de afgelopen 5 jaar hebben banken en vermogensbeheerders hun houding ten opzichte van crypto aanzienlijk veranderd, van terughoudendheid naar volledige omarming. Dit begon met het aanbieden van de eerste custodial services, groeide naar institutionele handelsdiensten en leidde later tot een volledige aanbod voor de gehele Amerikaanse markt door middel van Bitcoin ETF's. Grote namen zoals Goldman Sachs, JPMorgan, BNY Mellon, BlackRock en Fidelity bieden inmiddels allen verschillende diensten aan hun partners, klanten en beleggers.
Vanwege de snel ontwikkelende aard van de markt en de incidenten uit het verleden, zien we eindelijk ook flinke stappen richting duidelijke wet- en regelgeving. Zo experimenteren overheden met het ontwikkelen van eigen blockchains en zal dit jaar het regelgevingskader MiCAR in werking treden in de EU. Dit nieuwe kader zal meer duidelijkheid bieden, beleggers beter beschermen en de drempel voor nieuwe toetreders verlagen.
Met de groeiende adoptie en de verdere integratie met het financiële systeem, neemt ook de interesse van vermogende particulieren, family offices en institutionele partijen toe. Samen met verschillende (macro-) economische omstandigheden, doet er zich momenteel een interessante kans voor in de cryptomarkt. Benieuwd waarom dit het juiste moment kan zijn? Lees dan meer via de onderstaande knop.