Uit een enquête van de Alternative Investment Management Association en PwC, gepubliceerd op 10 oktober, werd duidelijk dat 47% van de traditionele hedgefondsen dit jaar heeft geïnvesteerd in crypto. Dit is een stijging ten opzichte van 29% in 2023 en 37% in 2022. Deze groei wordt vooral toegeschreven aan verbeterde regelgeving en de introductie van spot-ETF's in Azië en de Verenigde Staten. Van de fondsen die al in crypto investeren, geeft 67% aan het huidige investeringsniveau te willen handhaven, terwijl 33% nog voor het einde van 2024 meer kapitaal wil inzetten. Daarnaast ziet 43% van de traditionele hedgefondsen, ongeacht of ze al in crypto hebben geïnvesteerd, een toenemende interesse van institutionele klanten. Met verdere ontwikkelingen in de regelgeving en een breder aanbod van crypto-gerelateerde financiële producten, verwachten we dat steeds meer traditionele instellingen de cryptomarkt zullen betreden.
Op 11 oktober maakte de failliete crypto-exchange Mt. Gox bekend dat de deadline voor de terugbetaling aan schuldeisers is verschoven naar 31 oktober 2025. Wat ooit begon als een groot schandaal, lijkt nu een eindeloos verhaal geworden, aangezien de ineenstorting van de exchange al tien jaar geleden plaatsvond. Sindsdien is het voor de schuldeisers een ware nachtmerrie om hun tegoeden terug te krijgen. met in totaal ongeveer 141.000 Bitcoin. Dit jaar leek er eindelijk een oplossing in zicht, toen de curator van Mt. Gox begon met de verdeling van ongeveer $9,4 miljard. De uitbetalingen en door vertragingen wachten er nog steeds meer dan 44.900 Bitcoin op distributie. Voor de schuldeisers is dit uiteraard een teleurstelling, maar voor de markt kan het een voordeel zijn, omdat de verkoopdruk zo over een langere periode wordt gespreid.
Op 9 oktober kondigde het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) aan dat achttien personen en bedrijven zijn aangeklaagd wegens grootschalige fraude en marktmanipulatie in de cryptomarkt. Deze operatie werd uitgevoerd in samenwerking met de SEC en de FBI. Om de fraude bloot te leggen, creëerde de FBI een cryptotoken genaamd NexFundAI, dat werd aangeboden aan market makers – bedrijven of individuen die actief aan beide kanten van de markt handelen. Drie market makers – ZM Quant, CLS Global en MyTrade, samen met hun medewerkers – worden beschuldigd van het uitvoeren van zogenaamde wash trades of het samenspannen om dit te doen namens NexFundAI. Bij wash trading worden schijntransacties uitgevoerd om de illusie van handelsactiviteit te wekken, waardoor de tokens aantrekkelijker lijken voor investeerders. Toen het DOJ de aanklachten bekendmaakte, werd meer dan $25 miljoen aan activa in beslag genomen, evenals de handelsbots die betrokken waren bij de wash trades. Dit zorgde ervoor dat de waarde van verschillende activa daalde door een afname in handelsactiviteit.
In september gaf de SEC groen licht aan Nasdaq om opties te noteren die zijn gekoppeld aan BlackRock's Bitcoin ETF, de iShares Bitcoin Trust (IBIT). De lancering van deze ETF kan echter pas plaatsvinden zodra de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Options Clearing Corporation (OCC) de definitieve documenten goedkeuren. In tegenstelling tot de SEC hebben deze instanties geen vaste deadlines en kunnen de goedkeuring uitstellen indien nodig. Hoewel het enige tijd stil is geweest rondom dit onderwerp, gaf Bloomberg Intelligence-analist James Seyffart tijdens een panel op 9 oktober aan dat we de introductie mogelijk nog voor het einde van het jaar kunnen verwachten, maar dat Q1 2025 waarschijnlijker is. De lancering van een opties-ETF zou een belangrijke kans bieden voor de markt. Gezien de volatiliteit in de cryptomarkt zou deze ETF financieel adviseurs de mogelijkheid geven om hun posities beter te beschermen tegen plotselinge schommelingen, wat een meer gecontroleerde manier biedt om geleidelijk blootstelling aan Bitcoin op te bouwen
Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptomarkt.