Juni was een opmerkelijke maand met zowel veel positieve als negatieve gebeurtenissen. Zo vond in de eerste twee weken van juni een van de grootste hacks van het jaar plaats waarin van wallet provider Atomic 100 miljoen dollar aan klantengelden werd gestolen. In de daaropvolgende dagen werden de vooraanstaande exchanges Coinbase en Binance door de Securities and Exchange Commission (SEC) aangeklaagd voor het opereren als niet-geregistreerde effectenbeurzen. Dit resulteerde in hoge volatiliteit en een daling in de Bitcoinkoers van iets boven de 27.000 dollar naar ongeveer 25.500 dollar.
De focus verschoof vervolgens naar de publicatie van de Amerikaanse Consumer Price Index (CPI) en rentetarieven. Hoewel het totaal inflatiecijfer een neerwaartse trend vertoont, blijft het kerninflatie cijfer met 0,4% relatief hoog. Met een langzaam afnemende inflatie heeft de Federal Reserve besloten een van zijn meest agressieve campagnes te beëindigen en de rentetarieven, voor nu, ongewijzigd te laten op 5,25%. U kunt meer lezen over deze gebeurtenissen in de marktupdate van mei.
In de tweede helft van juni viel het nieuws gunstiger uit voor de markt met een toenemende stroom aan positieve berichten. Zo diende BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, een aanvraag in voor een Bitcoin Spot exchange-traded fund (ETF). BlackRock’s aanvraag werd snel gevolgd door andere instituten die ook de lang begeerde "Heilige Graal" van traditionele beleggingsinstrumenten willen aanbieden. Daarnaast kwam er positief nieuws uit Azië. Zo werd het eerste beleggingsinstrument op Ethereum gelanceerd en volgde HSBC Hongkong niet veel later met de aankondiging om crypto aan zijn klanten aan te bieden. De opeenvolgende publicatie van positieve nieuwsberichten zorgde ervoor dat het positieve sentiment terugkeerde in de markt, wat resulteerde in een stijging van de Bitcoinkoers tot boven de 30.000 dollar.
Op 15 juni diende BlackRock een aanvraag in bij de SEC voor een Bitcoin spot ETF. Een ETF is een beleggingsfonds dat op effectenbeurzen handelt en een gediversifieerde portefeuille van activa vertegenwoordigt, zoals aandelen, obligaties of grondstoffen. In 2021 zagen we de introductie van de eerste Bitcoin ETF, echter was dit een futures ETF. Bij dit type indextrackers is het vereist om fysieke Bitcoin te verwerven en bestaat het product enkel uit investeringscontracten. Bij een spot ETF moet daarentegen daadwerkelijk Bitcoin gekocht en bewaard worden, waardoor traditionele investeerders via de effectenbeurs in Bitcoin kunnen beleggen. Bovendien hoeven deze investeerders zich geen zorgen te maken over de opslag en beveiliging omdat de verantwoordelijken bij de derde partij komen te liggen.
BlackRock betrad in 2022 de cryptocurrency markt door specifieke klanten in staat te stellen Bitcoin te kopen en te verhandelen, waarbij Coinbase optrad als custodian. BlackRock’s aanvraag voor de ETF is een enorme stap voor de markt vanwege de significante prestige die de organisatie draagt. In het verleden zijn echter al drie andere bedrijven, waaronder Van Eck, afgewezen door de SEC nadat zij een aanvraag hadden ingediend voor een spot ETF. Het is dus de vraag of de aanvraag van BlackRock zal worden goedgekeurd. Toch lijkt er een verschuiving in interesse te hebben plaatsgevonden, aangezien ook Valkyrie, Invesco, WisdomTree en Bitwise een aanvraag hebben ingediend naarmate juni vorderde.
Naast de verschillende spot ETF aanvragen heeft de Deutsche Bank naar verluidt op 20 juni een aanvraag ingediend voor een licentie voor het bewaren van cryptocurrency. Deze beslissing volgde snel nadat de beleggingstak van de bank interesse had getoond om te investeren in twee Duitse cryptocurrency bedrijven.We zien langzaam maar zeker dat traditionele instellingen zich openstellen voor de cryptocurrency markt, ondanks de recente maatregelen door overheden en toezichthouders.
De SEC publiceerde op 30 juni een verklaring waarin werd gesteld dat de recente aanvragen om een spot ETF te lanceren ontoereikend en onvoldoende duidelijk waren. Dit was een tegenvaller voor de markt, maar het probleem is niet zo groot als het lijkt. De vermogensbeheerders mogen namelijk hun aanvragen bijwerken en opnieuw indienen.
Op 16 juni kondigde Binance, ‘s werelds grootste cryptocurrency exchange, aan per direct de Nederlandse markt te verlaten. Nederlandse gebruikers kunnen tot 17 juli gebruikmaken van de diensten, na deze datum is het enkel nog mogelijk om openstaande tegoeden op te nemen. De organisatie neemt deze stap vanwege haar mislukte registratie als Virtual Asset Service Provider (VASP). Organisaties die financiële activiteiten verrichten met betrekking tot digitale activa, zoals exchanges, moeten geregistreerd zijn bij de toezichthouder als een VASP. Na een langdurige registratieaanvraag van enkele maanden heeft De Nederlandsche Bank (DNB) besloten om de aanvraag van Binance alsnog af te wijzen.
[embed id=25]
Binance wil graag alle nodige registraties krijgen om hun producten en diensten aan te bieden aan investeerders in Nederland. Momenteel werkt Binance er hard aan om te voldoen aan de nieuwe regelgeving, genaamd Markets in Crypto Assets Regulation (MiCAR), die binnenkort van kracht gaat in de Europese Unie. Deze regelgeving zal voor Binance de toetredingsbarrière verlagen tot de Nederlandse markt. Het proces zal echter enige tijd duren, wij verwachten dan ook niet dat Binance in 2023 alweer actief zal zijn in Nederland. We hopen dat ze in 2024 terugkeren naar de Nederlandse markt.
Het is belangrijk om te weten dat het vertrek van Binance geen invloed heeft op de Hodl fondsen. Onze activiteiten vinden op de gebruikelijke wijze plaats, zoals in het verleden. Als u meer wilt weten over het vertrek van Binance en de eventuele invloed op u of uw fondsen op het platform, dan kunt u het nieuwsartikel lezen via de knop hieronder.
Een van de grootste houders van Bitcoin is het bedrijf MicroStrategy, dat intelligentie, mobiele software en cloudgebaseerde diensten levert. De organisatie maakte op 29 juni bekend dat het wederom een aankoop heeft gedaan, ditmaal van zo’n 12.000 BTC. De investering gaat om een bedrag van $347 miljoen, waardoor het totale bezit op 152.333 BTC komt met een waarde van meer dan $4,6 miljard. Alleen al in de afgelopen twee jaar heeft MicroStrategy 50.000 BTC verworven, wat ervoor heeft gezorgd dat hun gemiddelde aanschafprijs lager is geworden door de lagere koersen.
Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zagen we een toename in de aankoop van het aandeel onder bekende institutionele partijen. Zowel BlackRock als Fidelity heeft MicroStrategy aan hun balans toegevoegd óf hun posities verder vergroot. Een achterliggende reden van deze verkoop is mogelijk het feit dat het aandeel enigszins fungeert als een Bitcoin ETF. Vanwege de aanzienlijke positie van het bedrijf in Bitcoin vertoont de aandelenkoers een sterke correlatie met de Bitcoinkoers. Dit zou dan ook een interessante beweging kunnen zijn, zolang dergelijke partijen nog geen directe blootstelling mogen hebben aan Bitcoin.
De toenemende aanvraag van Bitcoin ETF’s en de aanschaf van Microstrategy aandelen, impliceert een verdere toename van de interesse vanuit de institutionele kant. De introductie van Bitcoin spot ETF's heeft ertoe geleid dat traditionele instellingen zich meer openlijk op de markt begeven. Mochten de ETF’s worden afgewezen, dan is Microstrategy een van de producten die hierbij het dichtst in de buurt komt.
BCOI, een dochteronderneming van de Bank of China, heeft op 9 juni met succes 28 miljoen dollar aan gestructureerde digitale obligaties uitgegeven op het Ethereum netwerk. Hiermee is de BCOI de eerste Chinese financiële instelling dat een getokeniseerd effect heeft uitgegeven in Hongkong. Deze samenwerking met de Zwitserse bank UBS, die eerder in december jl 50 miljoen dollar aan getokeniseerde effecten had uitgegeven op een privé blockchain, heeft geleid tot de totstandkoming van de digitale obligaties.
Dit recent uitgegeven effect markeert een primeur in de Asia Pacific regio, aangezien het voldoet aan zowel de Hongkongse als de Zwitserse wetgeving en gebruikmaakt van het Ethereum platform. De succesvolle introductie van gereguleerde effecten op een openbaar blockchain is een belangrijke mijlpaal, omdat financiële instrumenten via gedecentraliseerde netwerken aangeboden kunnen worden. We verwachten dat de introductie van deze producten Hongkong zal stimuleren om meer cryptocurrency bedrijven aan te trekken.
Op 26 juni werd deze visie versterkt toen de Hong Kong en Shanghai Banking Corporation (HSBC) naar verluidt hun eerste cryptocurrencydiensten introduceerden in Hongkong. HSBC Hongkong heeft haar klanten in staat gesteld om Bitcoin- en Ethereum-gebaseerde ETF's te kopen, waardoor 1,7 miljoen klanten toegang hebben tot de cryptocurrency markt. Volgens lokale journalisten zal de bank drie ETF's aanbieden die genoteerd zijn aan de Hongkong Exchanges: CSOP Bitcoin Futures ETF, CSOP Ethereum Futures ETF en Samsung Bitcoin Futures Active ETF. Dit toont de vastberadenheid van Hongkong aan om cryptocurrency te omarmen en traditionele beleggers hieraan bloot te stellen . Het is echter belangrijk op te merken dat alle drie de ETF's gebaseerd zijn op futures, wat betekent dat er gedurende de beleggingsperiode geen daadwerkelijke cryptocurrencies worden verworven.
Vanaf deze maand wordt de Netto Intrinsieke Waarde (NAV) van de Hodl fondsen berekend door een nieuwe fondsadministrateur. Door de complexiteit van deze eerste NAV duurt het langer dan verwacht om de definitieve NAV van juni vast te stellen. Daarom delen we op dit moment een voorlopige NAV met u, terwijl we doorgaan met het berekenen van de definitieve waarden. Onze excuses voor het ongemak, we verzekeren u dat toekomstige NAV's sneller beschikbaar zullen zijn.
De maand juni resulteerde in een daling van de Hodl fondsen. Het Hodl Gib Fund, het Hodl Algo Fund, het Hodl.nl Genesis Fund, het Hodl.nl Consensus Fund en het Hodl.nl Oracle Fund eindigden respectievelijk op een Net Asset Value (NAV) van €965.00, €1,052.82, €2.97, €2.88 en €0,36. Voor het True Asset Fund II komt de Net Asset Value uit op € 15,004.64. Klanten van True Asset Fund kunnen in hun vertrouwde portal terecht voor hun persoonlijke resultaten.
Op 14 juni namen wij deel aan de Dutch Blockchain Days, het toonaangevende evenement op het gebied van cryptocurrency en Web 3 in Nederland. Tijdens het evenement nam Anton Shakur, onze Head of Ventures, deel aan een panelgesprek over de Ventures divisie van Hodl en zijn visie op de toekomst. Het evenement bood een platform aan diverse sprekers, variërend van cryptocurrency bedrijven tot traditionele instellingen zoals Deloitte en JP Morgan.
We kijken uit naar onze aanwezigheid op toekomstige evenementen, daar het Nederlandse cryptocurrency ecosysteem blijft groeien en evolueren. In de afgelopen drie jaar hebben we niet alleen een toename gezien van het aantal bedrijven dat de markt betreedt, maar ook in de algemene interesse. Aangezien de markt een nog altijd groot groeipotentieel biedt, is het erg interessant om hier connecties met andere partijen aan te gaan om elkaar zo te versterken.
Met trots kondigen we aan dat Hodl Research zijn eerste industrierapport heeft gepubliceerd dat dieper ingaat op de schaalbaarheid van Bitcoin en Ethereum. In de afgelopen drie jaar hebben beide netwerken miljoenen nieuwe gebruikers mogen verwelkomen, wat heeft geleid tot een toename in transactieactiviteit. De onderliggende blockchains kunnen echter slechts een beperkt aantal transacties verwerken, waardoor er congestie op de netwerken is ontstaan. Als gevolg hiervan ervaren gebruikers hoge transactiekosten en lange transactietijden.
Om dit probleem op te lossen, zijn ontwikkelaars op zoek gegaan naar methoden om de transactiecapaciteit van de netwerken te vergroten. Een van deze methoden is het gebruik van Layer 2 Solutions. Met behulp van deze technologieën kunnen transacties worden uitgevoerd buiten het hoofdnetwerk, terwijl de verificatie van deze transacties plaatsvindt op hetzelfde netwerk. Hierdoor wordt de druk op Bitcoin en Ethereum verminderd, terwijl de beveiliging en decentralisatie worden behouden.
Om meer te lezen over de technologieën, ecosystemen, ontwikkelingen en onze visie op deze Layer 2 Solutions, kunt u het rapport downloaden via de onderstaande knop.
Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.