Wat is de Bitcoin Halving en welke invloed heeft dit op beleggers?

GO TO

Een introductie tot het Bitcoin Netwerk

Op 3 januari 2009 werd het Bitcoin-netwerk gelanceerd en sindsdien is het immuun gebleven voor hacks of stilleggingen. De succesvolle implementatie toonde aan dat het mogelijk is om cryptocurrency te laten functioneren zonder afhankelijkheid van een gecentraliseerde entiteit zoals een bank. Het opereren in een decentrale omgeving wordt mogelijk gemaakt door de onderliggende blockchaintechnologie.

Een blockchain is in feite een structuur van data opslag. Bij een blockchain is dit in een opeenvolgende serie van datablokken, vergelijkbaar met de pagina's in een grootboek. Elke transactie wordt verwerkt en vastgelegd in het grootboek. Maar hoe werkt dit proces? Als een gebruiker een transactie initieert, dan stuurt het Bitcoin-netwerk een bericht naar alle verbonden deelnemers waaronder de nodes en miners. Beide spelen een essentiële rol bij het onderhouden van het systeem.

Nodes zijn verantwoordelijk voor de distributie en de controle van het bericht. Deze nodes hebben een volledige of gedeeltelijke kopie van de blockchain. Bij een binnenkomende transactie controleren ze of de transactie klopt met de blockchain en sturen deze verder door naar de rest van het netwerk ter controle.

Miners controleren ook de binnenkomende transacties, maar zijn met name verantwoordelijk voor het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain. Deze miners bundelen een groep van transacties en proberen vervolgens een nieuw blok te creëren om aan de keten toe te voegen. Om een nieuw blok succesvol toe te voegen, moet er een wiskundig probleem worden opgelost. Dit proces staat bekend als ‘mining’.

Deze inspanning, die met name bestaat uit kostbare computerkracht, wordt beloond met ‘mining rewards’. Het minen is immers een belangrijk proces voor de veiligheid en continuïteit van de blockchain. Hoe meer miners, hoe meer controle en hoe veiliger de blockchain wordt.

Waarom is de Bitcoin Halving zo belangrijk?

Bij de lancering van het Bitcoin-netwerk was de beloning voor het toevoegen van een nieuw blok 50 Bitcoin, wat tegen de huidige koers zo’n 1,5 miljoen dollar is. Echter ligt de kracht van de Bitcoin blockchain in de voorgeprogrammeerde afname van de mining rewards. Na elke 210.000 geminde blokken, ongeveer elke vier jaar wordt deze beloning gehalveerd. Dit proces staat daarom bekend als ‘halving’ of ‘halvening’. Op 28 november 2012 vond de eerste halving plaats, waarbij de blokbeloning werd gehalveerd tot 25 Bitcoin.

Na de eerste halving was de helft van alle Bitcoins al in omloop. Bij de daaropvolgende halvings is de inflatie van Bitcoin steeds verder afgenomen. In 2011 was de inflatie nog 50%, maar na de halving van 2012 daalde dit naar 12%. Na de halving van 2016 daalde dit naar 4-5% en inmiddels is deze verder gedaald naar zo’n 1,74%. Hierdoor is de beloning voor het toevoegen van een nieuw blok teruggelopen tot 6,25 Bitcoin. Op het moment van schrijven zijn er ongeveer 19,4 miljoen van de 21 miljoen bitcoins in de omloop. De verwachting is dat in 2140 alle bitcoins in de omloop zijn en er geen nieuwe Bitcoins meer worden uitgegeven.

Inflatie van Bitcoin gedurende de jaren

In theorie zou de dalende uitgifte van Bitcoin in combinatie met toenemende vraag moeten leiden tot een hogere koers. Historische gegevens laten zien dat er een verband is tussen eerdere halvings en een sterke stijging van de Bitcoinkoers. Deze periode van snelle stijging staat ook bekend als een "bull run". Toch is dit verband niet meteen duidelijk, omdat zulke prijsstijgingen soms pas dagen, weken of zelfs maanden na de halving kunnen plaatsvinden.

Wat gebeurde er tijdens eerdere Halvings?

Eerste Bitcoin halving, 28 november 2012:

Tijdens de eerste Bitcoin-halving was de prijs ongeveer 12 dollar. Op dat moment was de cryptocurrency enkel nog bekend bij een kleine groep technisch onderlegde investeerders die het potentieel van blockchaintechnologie en gedecentraliseerde valuta begrepen. Na de halving steeg de prijs in enkele maanden naar zo’n 14 dollar, waarna het in een stroomversnelling belandde en steeg naar een recordhoogte van 266 dollar op 10 april 2013. Na die piek volgde echter een flinke correctie, waardoor de prijs daalde naar 63 dollar. Uiteindelijk stabiliseerde deze rond 143 dollar.

Ongeveer een jaar na de halving beleefde Bitcoin een tweede rally waarin de prijs steeg naar 1242 dollar. Niet veel later belandde het in een bearmarkt, waar de koers een bodem vond rond de 162 dollar.

Tweede Bitcoin halving, 9 juli 2016:

Bij de tweede halving werd Bitcoin al wat bekender onder het brede publiek. Rond de halving schommelde de koers tussen de 620 en 660 dollar. Voordat de opgaande koers werd voortgezet vond er nog een scherpe daling plaats naar 470 dollar. De toenemende aandacht voor de digitale valuta droeg dan ook bij aan de sterke bullrun die hierna ontstond. De koers steeg tot maar liefst 19.800 dollar in december 2017.

In de dalende periode hierna bereikte Bitcoin een dieptepunt van 3.124 dollar in december 2018. Na deze daling stabiliseerde de koers tussen de 6.000 en 11.000 dollar.

Derde Bitcoin halving, 11 mei 2020:

Een opmerkelijke gebeurtenis net voor de derde Bitcoin halving was de Corona Crash. De financiële markten kregen een flinke klap te verduren en de Bitcoinprijs daalde naar 3.880 dollar. Binnen een maand herstelde de koers echter en klom deze weer op tot 9.500 dollar. Doordat tijdens de pandemie veel mensen aan huis gebonden waren, verschoof een groot deel van de samenleving naar een digitale omgeving. Samen met de economische steun vanuit de overheid in de vorm van monetaire verruiming, zorgde dit voor een enorme toename in interesse naar de cryptocurrency-markt.

De combinatie van liquiditeit, de halving en de toegenomen interesse van het brede publiek zorgde voor een sterke koersstijging naar 69.000 dollar. Inmiddels weten we dat Bitcoin haar laatste bodem vond rond de 16.000 dollar.

Tijdlijn van de Bitcoin halvings
Bron: Tradingview.com / Coindesk.com

Wanneer is de volgende Bitcoin Halving en wat kunnen beleggers verwachten?

De volgende Bitcoin halving zal plaatsvinden bij het minen van blok 840.000, rond april 2024. Tijdens deze halving wordt de beloning voor miners verlaagd naar 3,25 Bitcoin en zal de inflatie dalen tot 0,88%. Wanneer we de verschillende cycli naast elkaar leggen, zijn er verschillende overeenkomsten en patronen te vinden.

Waar na de eerste halving Bitcoin ongeveer 366 dagen nodig had om een hoogtepunt van de cyclus te behalen, duurde dit de tweede en derde halving respectievelijk 525 en 549 dagen. Wanneer we kijken naar de procentuele stijging vanaf de halving tot aan het hoogtepunt van de cyclus zien we deze uitkomen op 9910%, 2872% en 742%. Er is dan ook een duidelijk patroon vast te stellen: de cycli lijken langer en minder explosief te worden.

Het langer worden van de Bitcoin cycli
Bron: tradingview.com

Vaak neemt de koers in de aanloop naart de halving toe, waarna dit sterk versnelt in de periode na de halving. Naast deze daling zijn er nog twee periodes: de periode van daling (bearmarkt) en een periode van consolidatie. Na het vinden van een dieptepunt in de bearmarkt zien we de koers voor een lange periode fluctueren in de consolidatiefase. Breekt de koers hier eenmaal uit, dan keert deze historisch gezien niet meer terug naar deze prijs.

Op basis van historische Bitcoin-gegevens is de verwachting dat de volgende piek van Bitcoin zich ongeveer tussen oktober en november 2025 zal voordoen. Van juni 2022 tot maart 2023 heeft de Bitcoinkoers voor ongeveer 280 dagen geconsolideert tussen de 15.000 en 25.000 dollar. In historisch perspectief heeft Bitcoin zijn laagste punt bereikt, maar dat betekent niet per definitie dat er geen correctie naar 20.000 dollar meer kan plaatsvinden. Als het verleden enige indicatie voor de toekomst geeft, bouwen we geleidelijk op naar een bullmarkt die wordt verwacht na de halving in april 2024.

We verwachten dat, in lijn met de eerdere cycli, de explosiviteit geleidelijk zal afnemen. Hierdoor neemt het totale rendement af, maar wordt ook het neerwaartse risico kleiner. Naast de cycli van Bitcoin, zijn er uiteraard nog tal van cryptocurrencies die door hun kleinere marktkapitalisaties explosiever stijgen. Hierdoor zijn er nog altijd unieke kansen in de markt te vinden, maar ook hierin zal Bitcoin altijd de leidende factor zijn voor een breedgedragen opwaartse of neergaande markt.

Hoe kan een belegger zich voorbereiden op de Halving in 2024?

Het timen van een bodem is erg lastig, in onze opinie is een gunstige aanpak voor beleggers om geleidelijk Dollar-Cost-Averaging (DCA) toe te passen. Ondanks dat Bitcoin significante stijgingen doormaakt, vloeit de liquiditeit uiteindelijk naar andere activa in de sector. Met behulp van de DCA-methode kunnen investeerders geleidelijk hun positie innemen, wat ook de kans biedt om te profiteren van plotselinge correcties en zo hun gemiddelde instapprijs te verlagen. Uiteraard bieden met name de periodes na een forse daling en de maanden voorafgaand aan de halving een interessante periode om toe te treden, of een positie te vergroten in de markt.

Wilt u persoonlijk advies over het diversifiëren van uw portefeuille? Neem contact op met een van onze adviseurs via [email protected] of +31 85 060 7077.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE