Onze kijk op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024

GO TO

De weg naar de verkiezingen

In het begin van 2024 was een van de belangrijkste onderwerpen de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Aangezien de VS de grootste financiële markt en de supermacht van de wereld blijft, zal de uitkomst van de verkiezingen de wereldmarkten vormgeven en bepalen hoe de VS zijn macht zal gebruiken.

De race begon langzaam met een paar Republikeinse kandidaten die het nog steeds opnamen tegen voormalig president Trump. Al snel werd echter duidelijk dat hij de "kandidaat" voor de Republikeinen zou worden, ondanks dat hij nog steeds strafrechtelijke aanklachten tegen zich had, wat volgens sommigen zijn campagne zou kunnen bedreigen.

Biden kondigde zijn herverkiezingscampagne al in 2023 aan, waardoor de wereld zich voorbereidde op een herhaling van de verkiezingen van 2020. De aanloop naar de verkiezingen verliep echter hectisch. Biden faalde zwaar in het debat tegen Trump doordat hij slecht uit zijn woorden kwam en zijn verhaal regelmatig kwijt was. Niet veel later, op 13 juli overleefde Trump een moordaanslag tijdens een van zijn rally’s. Dit incident bleek echter positief voor zijn kansen als presidentskandidaat. De peilingen stegen in zijn voordeel, terwijl Biden onderuit ging.

Bron: https://www.economist.com/interactive/us-2024-election/prediction-model/president/

Op 19 juli voorspelden de peilingen van The Economist dat Donald Trump een kans van 5 op 6 had om de verkiezingen te winnen. Dit deed velen denken dat de race al beslist was voordat deze goed en wel begonnen was. Echter, op 21 juli kondigde Biden aan dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zou stellen en sprak zijn steun uit voor vicepresident Kamala Harris als zijn opvolger. De officiële democratische kandidaat zal tussen 19 en 22 augustus worden aangekondigd op de Democratische Nationale Conventie in Chicago, Illinois. Hoewel Kamala Harris de logische keuze lijkt, kunnen de Democraten nog steeds een andere kandidaat naar voren schuiven. Dit biedt de Democraten een nieuwe kans om de verkiezingen te winnen, hoewel Trump nog steeds de grote favoriet blijft. Nu de verkiezingsstrijd weer open ligt, delen wij graag onze visie over de gevolgen van winst voor beide kandidaten op de cryptomarkt.

Hoe zal Donald Trump de markt beïnvloeden?

In het verleden was Trump geen voorstander van Bitcoin en de bredere cryptomarkt en uitte hij meerdere keren zijn negatieve mening, onder andere via zijn toenmalige Twitter-account (zie onderstaande illustratie). Het lijkt er echter op dat hij zijn standpunt heeft bijgesteld. Sindsdien heeft hij verschillende NFT-sets gelanceerd en accepteert hij voor zijn campagnes ook Bitcoin-donaties. Naarmate de verkiezingen naderen, versterkt Trump zijn steun voor de sector door te beloven Bitcoin-miners te ondersteunen en een gunstige omgeving voor de cryptomarkt in de VS te creëren. Op 27 juli sprak Trump op de Bitcoin-conferentie in Nashville, waar hij verklaarde dat de VS onder zijn presidentschap nooit een deel van hun Bitcoin zou verkopen. De pro-crypto houding wordt ook gedeeld door zijn running mate, James David Vance, die in 2022 tot een kwart miljoen dollar aan Bitcoin had en Gary Gensler bekritiseerde als de "slechtste persoon" om de cryptomarkt te reguleren. Trumps veranderde houding en beloftes kunnen een aanzienlijke impact hebben op de cryptomarkt, vooral gezien zijn invloed en het platform dat hij biedt.

Bron: https://x.com/realDonaldTrump/status/1149472282584072192

Het is dan ook geen verrassing dat de meerderheid van de cryptomarkt hoopt dat Trump terugkeert naar het Witte Huis. Dit blijkt ook uit het aantal donaties dat crypto-bedrijven aan Trump geven. Ook heeft Elon Musk aangekondigd dat hij maandelijks 45 miljoen dollar zal doneren aan een politieke groep die Donald Trump steunt, die hem adviseert over het cryptobeleid. De cryptomarkt reageerde dan ook overweldigend positief op de stijgende kansen van Trump, wat resulteerde in een sterke stijging van de Bitcoinkoers.

Als Trump herkozen wordt, verwachten we een vriendelijker juridisch klimaat in de Verenigde Staten en hopelijk een nieuwe voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC). Sinds zijn aantreden is Gensler de antagonist van de markt geworden door zijn rechtszaken tegen vrijwel iedereen in de markt. Met deze vriendelijkere benadering verwachten we sterke marktgroei en een bredere acceptatie van crypto.

Hoe zal Kamala Harris de markt beïnvloeden?

Tijdens zijn eerste ambtstermijn is duidelijk geworden dat president Biden en de Democratische Partij geen voorstanders zijn van crypto. De Biden-regering heeft middels de SEC aanzienlijke juridische druk uitgeoefend op bedrijven, waarbij zij kozen voor dwang in plaats van samenwerking. Ondanks dat de SEC de Bitcoin ETF heeft goedgekeurd en op het punt staat om de Ether ETF goed te keuren, geloven wij dat deze acties politiek gemotiveerd zijn. We verwachten dat Kamala Harris niet zal afwijken van dit standpunt als zij tot president wordt gekozen, mede omdat zij deel uitmaakt van de vorige regering. Dit vermoeden werd versterkt toen Harris weigerde te verschijnen en te spreken op de Bitcoin Conference, waar Trump wel aanwezig was. Bovendien is er ook een kans op versnelling van striktere wetgeving, aangezien de SEC al in beweging zou zijn, in tegenstelling tot de eerste termijn waarin ze nog aan momentum moesten winnen.

Om deze redenen heeft de Democratische Partij niet veel steun gekregen vanuit de cryptomarkt voor een mogelijke herverkiezing en de meerderheid hoopt ook dat dit niet zal gebeuren. Toch is een verkiezingswinst van Kamala Harris geen ramp; we verwachten nog steeds dat de markt zal groeien, zij het minder sterk. De juridische druk zal toenemen en de omgeving zal vijandiger worden.

Wie zal de presidentsverkiezingen van 2024 winnen?

De komende maanden zullen spannend zijn terwijl deze verkiezingsstrijd zich ontvouwt. Hoewel Trump momenteel aan de leiding staat en bijna een "goddelijke" status heeft bereikt onder de Republikeinse Partij en zijn volgers, blijft het altijd gissen wat er hierna gebeurt. Trump leidt in de peilingen tegen Biden, maar er is niet veel data over hem tegenover Harris, hoewel velen verwachten dat hij een voorsprong heeft.

Voor de Democratische Partij is het van groot belang dat zij een strategisch plan ontwikkelen en de schade herstellen in de aanloop naar de verkiezingen. Harris blijft een favoriet, maar haar positie op het stembiljet is nog niet zeker, omdat sommige Democraten twijfelen aan haar kansen om van Trump te winnen. De tijd dringt voor de Democraten om een verenigde partij te vormen, een kandidaat en een running mate te selecteren, terwijl de Republikeinen alles al in positie hebben. Politiek is echter onvoorspelbaar en alles kan gebeuren. In 2016 wezen de peilingen zwaar in het voordeel van Hillary Clinton totdat Trump de verwachtingen overtrof en verschillende belangrijke swing states won.

Voor de cryptomarkt lijkt een tweede termijn van Trump momenteel het meest gunstig. We moeten echter afwachten of hij zijn beloften nakomt en een gunstiger klimaat voor crypto creëert als hij terugkeert naar het Witte Huis. Hoewel Trump de voorkeur heeft, zal de markt blijven groeien in gebruikers en adoptie, ongeacht wie in het Witte Huis zit of welke partij de heerschappij heeft.

SHARE THIS ARTICLE