Maak kennis met het Hodl Team: Rémond Timmerman

Hodl Team
6 mei 2024

De afgelopen drie jaar is Hodl niet alleen als bedrijf aanzienlijk gegroeid, maar ook het team is beduidend uitgebreid. Inmiddels bestaat het team van Hodl uit meer dan 25 leden met ieder zijn eigen kennis en specialisme. In deze serie nemen wij u graag mee in het team dat Hodl heeft gemaakt tot hoe we Hodl vandaag de dag kennen. De zevende persoon in deze serie is onze Head of Investor Relations: Rémond Timmerman.

Voordat hij in de wereld van cryptocurrencies terechtkwam, werkte Rémond in de traditionele financiële sector bij Nederlandse banken ING en ABN-AMRO. Bij deze instellingen werkte Rémond als trader en portfoliomanager voor vermogende klanten. Bovendien heeft hij bij SME exchange NPEX geholpen bij de facilitering van de uitgiftes en listing van aandelen en obligaties.

Na enkele jaren te hebben geïnvesteerd in cryptocurrencies, stapte Rémond fulltime in de branche door zich aan te sluiten bij de Nederlandse crypto-broker BTC Direct als senior business developer. Na twee jaar partnerschappen te hebben gesmeed met beurzen en wallet providers, besloot Rémond om zich bij Hodl aan te sluiten als Head of Investor Relations.

Interview met onze Head of Investor Relations, Rémond Timmerman

Voordat je bij Hodl kwam, werkte je in de traditionele financiële wereld. Wat bracht je naar de cryptocurrency sector en welke verschillen zie je tussen de twee?

De belangrijkste reden die mij naar de cryptocurrency-markt trok, is dat ik graag mezelf blijf ontwikkelen, iets wat ik miste in de traditionele financiële wereld. Destijds had ik al een tijdje geïnvesteerd in en geëxperimenteerd met cryptocurrencies; het voelde als een interessante nieuwe wereld vol kansen. Het hoge tempo van innovatie en veranderende dynamiek intrigeerde me enorm, en voor mij was het de logische stap om te zetten!

Als we naar beide sectoren kijken, vind ik datt het grootste verschil te vinden is in de innovatiecultuur. In de ene sector werken ontwikkelaars samen met open-source code, wat resulteert in een omgeving die gedijt op voortdurende ontwikkeling. Aan de andere kant lijkt de traditionele financiële sector achter te lopen op het gebied van innovatie. Ze maken nog steeds gebruik van verouderde computersystemen, en regelgevende beperkingen maken het uitermate moeilijk om vernieuwing door te voeren. Hoewel ik het belang van regelgeving begrijp, is het vaak zo dat dit de innovatie belemmert en een kloof creëert tussen de twee sectoren.

Een ander opvallend verschil betreft de algemene efficiëntie van de industrie. In de crypto-industrie profiteren gebruikers van 24/7 toegang tot hun kapitaal, vrijwel directe afwikkeling van de transactie en dat allemaal tegen een fractie van de kosten. Dit is het tegenovergestelde van bijvoorbeeld een dollarbetaling van Nederland naar het Midden-Oosten die soms meer dan 2-3 werkdagen in beslag kan nemen, met het mogelijke risico van een afgewezen transactie. De eigenschappen van cryptocurrencies, zoals snelheid, toegankelijkheid en kostenefficiëntie, steken simpelweg uit boven traditionele systemen.

De sector heeft een lange weg afgelegd; heb je een verschuiving in sentiment onder beleggers opgemerkt, en worden cryptocurrencies onderdeel van een modern portfolio?

Absoluut, er vindt momenteel een aanzienlijke verschuiving plaats. Vijf jaar geleden maakten mijn collega's bij de banken zich aanzienlijk zorgen over mensen die investeerden in cryptocurrencies. Ze waren ervan overtuigd dat het om een speculatieve bubbel ging en waren stellig overtuigd dat de markt uiteindelijk tot nul zou dalen, ofwel meteen of op een later tijdstip. Ik denk dat dit sentiment voortkwam uit een gebrek aan begrip van de technologie. Destijds hoorden mensen alleen maar over stijgende prijzen, en maar weinigen begrepen het volledige potentieel ervan.

Quote Remond Timmerman, Bitcoin ervaart versnelde adoptie door ETFs

De afgelopen vijf jaar hebben we gezien hoe verschillende institutionele bewaarders, zoals de Bank of New York Mellon, de markt betraden, terwijl andere instellingen voorzichtig hun interesse toonden. De grootste verschuiving vond echter plaats in 2023, toen de grootste vermogensbeheerders een aanvraag indienden voor een Bitcoin spot exchange-traded fund (ETF). Met de goedkeuring en succesvolle adoptie zal deze verschuiving alleen maar meer momentum krijgen. Slimme investeerders beginnen te begrijpen dat cryptocurrencies hier zijn om te blijven, wat ook blijkt uit de verklaring die het IMF gaf tijdens hun laatste conferentie over cryptocurrencies.

Als we de conventionele structuur van een portefeuille bekijken, waarbij diversificatie van activa met lage/negatieve correlatie cruciaal is, worden aanzienlijke voordelen geboden door cryptocurrencies. Het integreren van cryptocurrencies in een traditionele portefeuille bestaande uit aandelen en obligaties verbetert de risico-rendementsverhouding van de gehele beleggingsportefeuille. Dit is te danken aan hun lage correlatie met zowel aandelen als obligaties, in combinatie met de opmerkelijke risico-rendementsverhouding die cryptocurrencies te bieden hebben.

Naar jouw mening waar moeten beleggers zich op richten bij het investeren in cryptocurrencies, en wat zijn veelvoorkomende fouten?

Nou, net als bij andere beleggingscategorieën is investeren in cryptocurrencies complex. Voor beginners kan het lastig zijn om de kansen, risico's en de werking van deze beleggingscategorie te begrijpen. Daarnaast is het cruciaal om betrouwbare informatiebronnen te vinden en te beschikken over een goede strategie en selectieproces. Hoewel cryptocurrencies een unieke kans te bieden, brengen ze ook aanzienlijke risico's met zich mee. Het is daarom belangrijk om grondig geïnformeerd te zijn en weloverwogen beslissingen te nemen.

Bij beleggen is het essentieel om het risico-rendementsprofiel van je investeringen te begrijpen en tegelijkertijd zorgvuldig risico's te beperken. Veel gemaakte fouten ontstaan vaak door een gebrek aan tijd voor grondig onderzoek, onvoldoende kennis van de basisprincipes van beleggen, beperkt inzicht in blockchains en de bijbehorende risico's van investeren in cryptocurrencies, en het raadplegen van informatiebronnen die niet betrouwbaar zijn. Deze fouten vertalen zich in verkeerde timing op de markt en het laten overheersen van emoties. Het is cruciaal om deze valkuilen te vermijden door geduldig en weloverwogen te investeren, gebaseerd op betrouwbare informatie en een goed begrip van de marktomstandigheden.

Met verkeerde timing bedoel ik dat de meeste mensen vaak zelfverzekerd raken na het waarnemen van prijsstijgingen gedurende een lange periode, en vervolgens kopen ze bijna op het hoogtepunt. Deze zelfverzekerdheid verdwijnt snel wanneer de prijzen de andere kant op gaan, wat leidt tot paniekverkopen onder beleggers. Hoewel dit ook op traditionele markten gebeurt, fluctueert crypto veel sterker; de meeste mensen zijn niet gewend aan deze mate van volatiliteit. Dus de les hier is dat je je bewust moet zijn van en controle moet hebben over je emoties en tegen je intuïtie in moet handelen.

Quote Rémond Timmerman, investeren in crypto is complex en vereist tijd

Wat zijn je verwachtingen nu de twee sectoren langzaam met elkaar verweven?

Zoals eerder besproken, winnen cryptocurrencies steeds meer aan populariteit en ik ben er van overtuigd dat deze investeringen een cruciaal onderdeel zullen vormen voor een goed gebalanceerde en gediversifieerde portefeuille. Daarnaast ben ik van mening dat portefeuillebeheerders die cryptocurrencies opnemen, het beter zullen doen dan hun concurrenten.

De meest significante integratie zal plaatsvinden wanneer tokenisatie meer momentum krijgt. We hebben al gezien dat instellingen zoals BlackRock, Société Générale, JPMorgan en ABN AMRO traditionele activa, zoals obligaties, tokeniseren. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat alle traditionele instellingen effecten en investeringen gaan tokeniseren. Dit biedt verschillende voordelen, zoals verhoogde transparantie, lagere operationele kosten en verbeterde liquiditeit. Bijvoorbeeld, illiquide activa zoals vastgoed zullen liquider worden doordat investeerders en traders kleinere delen van het belegging kunnen verhandelen, wat het gemakkelijker maakt om in of uit investeringen te stappen.

Daarnaast bevindt de betaalindustrie zich momenteel op het punt van een revolutionaire verandering. Zo onderzoekt Visa bijvoorbeeld momenteel de afwikkeling van betalingen via stablecoins op de Ethereum- en Solana-blockchains. Deze verschuiving is opmerkelijk omdat het naadloze integratie mogelijk maakt, waarbij klanten zich vaak niet bewust zijn van het feit dat ze blockchain-technologie gebouwd zijn. Deze integratie van blockchain vormt een strategische aanpak om de adoptie te stimuleren, waardoor het moeiteloos toegankelijk wordt voor klanten.

Met deze ontwikkelingen wordt het duidelijk dat we aan de vooravond staan van een significante verandering, en dat dit pas het begin is. Na verloop van tijd zullen de complexiteiten van blockchain worden opgelost tot een punt waarop het gebruik van blockchains net zo eenvoudig wordt als het versturen van een e-mail.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in Hodl en het team.

SHARE THIS ARTICLE