De crypto sector is rijk aan verschillende sectoren, waarin elk segment unieke voordelen en kansen biedt voor beleggingen. Het alloceren van de juiste posities maakt het verschil tussen een succesvolle gediversifieerde portefeuille en een portefeuille die afhankelijk is van één trend. In deze reeks artikelen lichten we verschillende veelbelovende sectoren uit en delen we waarom wij denken dat deze een rol moeten vormen in een portefeuille. Een van deze sectoren is scaling solutions, met bijzondere aandacht voor Layer 2-oplossingen (L2's) van Bitcoin en Ethereum.
Toen Bitcoin en Ethereum werden geïntroduceerd, bevond de industrie zich nog in de kinderschoenen en was de technologie veel minder ontwikkeld dan de netwerken die we tegenwoordig kennen. Dit wordt ook duidelijk uit het aantal transacties per seconde (TPS) dat het Bitcoin- en Ethereum-netwerk aankan, respectievelijk slechts zeven en vijftien per seconde. Destijds was dit voldoende, maar door de enorme groei van het aantal gebruikers is het aantal transacties explosief toegenomen en vormt dit inmiddels een probleem.
Voor elke transactie moeten gebruikers een zogenaamde gas fee betalen, een vergoeding die netwerkoperators ontvangen voor het verwerken van de transactie. Bij lage netwerkactiviteit worden vrijwel alle transacties in een blok opgenomen om het blok te vullen en inkomsten te genereren. Bij veel activiteit kunnen operators echter selectiever zijn en de voorkeur geven aan gebruikers die bereid zijn een hogere gas fee te betalen. Deze gas fees kunnen dus in principe gebruikt worden om de netwerkoperator om te kopen. Hierdoor ontstaat een sneeuwbaleffect, waarbij steeds meer gebruikers hun gas fees verhogen om hun transactie sneller verwerkt te krijgen. Dit heeft geleid tot situaties waarin de kosten per transactie opliepen tot wel 50 of 100 dollar, wat voor veel gebruikers of toepassingen niet meer werkbaar is.
Om dit probleem aan te pakken, zijn ontwikkelaars aan de slag gegaan met schaalbaarheidsoplossingen. Hieruit zijn de zogenaamde Layer-2 oplossingen voortgekomen. Dit zijn werken boven op het hoofdnetwerk, de Layer-1, en profiteren hierdoor van de veiligheid van het hoofdnetwerk, maar zonder de hoge kosten ervan. Transacties worden buiten het hoofdnetwerk uitgevoerd, waarna samenvattingen van duizenden transacties in één keer terug naar het hoofdnetwerk worden gestuurd. Omdat minder data nodig is om deze samenvattingen te verwerken, wordt de transactiesnelheid van het netwerk verhoogd en worden de transactiekosten aanzienlijk verlaagd.
Met de voortdurende groei van nieuwe gebruikers blijven de congestieproblemen op Bitcoin en Ethereum een uitdaging. Het opschalen van de hoofdblockchains is complex gebleken, omdat dit leidt tot het "Blockchain Trilemma" – het balanceren van drie essentiële elementen van blockchaintechnologie: veiligheid, schaalbaarheid en decentralisatie. Daarom richten ze zich momenteel vooral op L2-technologie om de schaalbaarheidsproblemen aan te pakken, vooral bij Ethereum
Bron: CryptoRank.io
Om nieuwe gebruikers effectief te beheren en zowel nieuwe als bestaande gebruikers een goede ervaring te bieden, zullen L2-oplossingen steeds belangrijker worden. Dit komt vooral doordat transacties in de L2-omgeving veel goedkoper en sneller zijn dan op het hoofdnetwerk.
De meeste L2-oplossingen zijn gebouwd op Bitcoin en Ethereum, omdat dit de oudste blockchains zijn in hun vakgebied—Bitcoin als de eerste blockchain ooit en Ethereum als het eerste smart contract-netwerk. Deze netwerken gebruiken oudere technologieën, terwijl nieuwere netwerken vanaf het begin duizenden transacties per seconde kunnen verwerken. Ondanks dat hebben Bitcoin en Ethereum de meeste gebruikers en het meeste kapitaal aangetrokken, waardoor ze essentieel zijn voor de stabiliteit en groei van de markt. Daarnaast hebben ze als toegangspoort gediend voor nieuwe gebruikers. Naar verwachting zullen nog meer gebruikers zich bij deze netwerken aansluiten, vooral nu beide assets zijn geïntroduceerd in de Amerikaanse financiële markten via spot-ETF's.
Aangezien we verwachten dat de uitdagingen rondom schaalbaarheid zullen aanhouden met de toestroom van nieuwe gebruikers, zien we unieke kansen in scaling solutions. Bovendien zouden deze oplossingen een interessante mogelijkheid kunnen bieden als een beta-play op Bitcoin en Ethereum.
Stacks, gelanceerd in 2018, is een L2-oplossing bovenop het Bitcoin-netwerk welke het tevens ook mogelijk maakt om Smart Contracts op Bitcoin te maken. L2-oplossingen maken gebruik van de beveiliging van het hoofdnetwerk, waardoor transacties op Stacks net zo onomkeerbaar zijn als die op Bitcoin. Sinds de introductie is Stacks uitgegroeid tot een van de toonaangevende L2-oplossingen in het Bitcoin-ecosysteem, met een marktkapitalisatie van $2 miljard en ruim $380 miljoen TVL op het platform.
Optimism, gelanceerd in 2021, is een L2-oplossing op Ethereum. Het biedt een universele omgeving, wat betekent dat het alle functies van Ethereum kan uitvoeren, maar dan veel goedkoper en sneller. Dankzij deze voordelen heeft Optimism snel aan populariteit gewonnen en heeft het soms zelfs meer dagelijkse transacties verwerkt dan het Ethereum-netwerk zelf, wat het belang en de gebruiksvriendelijkheid van dit soort oplossingen benadrukt. Door dit succes is de marktkapitalisatie van Optimism gegroeid tot ongeveer $1,5 miljard.
In de afgelopen jaren zijn Layer 2-oplossingen steeds belangrijker geworden, omdat de markt voortdurend miljoenen nieuwe gebruikers aantrekt. Deze oplossingen voor Bitcoin en Ethereum hebben de transactiesnelheid op hun netwerken aanzienlijk verhoogd, waardoor transacties goedkoper en sneller zijn voor zowel bestaande als nieuwe gebruikers. Hoewel het grootste deel van de totale waarde zich nog steeds op het hoofdnetwerk bevindt, verwachten we dat Layer 2-netwerken in de komende jaren meer kapitaal zullen aantrekken. Dit zal leiden tot een sneeuwbaleffect, waarbij gebruikers en ontwikkelaars zich richten op netwerken met meer kapitaal.
Bitcoin en Ethereum blijven de belangrijkste en populairste netwerken in de industrie en ze zullen in de toekomst waarschijnlijk nog meer nieuwe gebruikers aantrekken. We verwachten dat uitdagingen rondom schaalbaarheid blijven bestaan, maar dat voortdurende innovatie ook nieuwe, efficiëntere oplossingen zal brengen, wat nieuwe kansen creëert.
Het is echter belangrijk om uw portfolio niet volledig in deze sector te concentreren, omdat dit uw portfolio uit balans kan brengen. Daarnaast moeten investeerders beslissen of ze in één of meerdere projecten binnen de sector willen investeren, waarbij elke keuze zijn eigen voor- en nadelen heeft