Het navigeren van een Bear Market

GO TO

In 2022 zagen we de financiële markt sterk veranderen. Waar we voorgaande jaren te maken hadden met een sterke opwaartse markt, is het tij sinds eind 2021 gekeerd. De koersen daalden en de interesse in beleggingen nam af.

Zoals in elke andere beleggingsklasse, kennen we ook op de cryptocurrency markt bear markets; een periode van aanhoudende dalende prijzen. Echter kunnen deze, zeker in de ogen van nieuwkomers in de markt, er stevig aan toe gaan.

Het begin van een Bear Market

Een bear market, in het Nederlands ook wel bekend als een berenmarkt, gaat er in de cryptocurrency markt vaak heviger aan toe dan in andere beleggingsklassen. Zo is er bij traditionele financiële markten een prijsdaling van 20% gebruikelijk voordat er sprake is van een bear market. In de cryptocurrency markt kan dit al snel oplopen tot een daling van 70-80% vanaf het hoogste punt. Een bear markt kan door diverse factoren worden veroorzaakt, zoals een verandering in wetgeving of macro-economie.

Deze gebeurtenissen kunnen een sterke negatieve invloed hebben op de waarde van de beleggingen en leiden tot het verlies van het vertrouwen in de markt. Deze verandering in sentiment en de alsmaar dalende prijzen zorgen voor een negatieve cyclus die de koersen verder naar beneden drijft. Doorgaans duurt het erg lang, zeker in de cryptocurrency markt, voor het pessimisme weer omslaat en er weer gekeken kan worden naar een opwaartse trend.

De historie van crypto op Bear Markets

Sinds de lancering van Bitcoin (BTC) in 2009 heeft de cryptocurrency markt verschillende bear- en bullmarkten gekend. In de onderstaande grafiek wordt de prijs van Bitcoin gedurende de jaren geïllustreerd. Wij gebruiken de prijs van BTC aangezien de activa als graadmeter fungeert voor de gehele cryptocurrency markt. Aan de hand van de grafiek kunnen wij zien dat een bear market frequent voorkomt en dat het bijna een cyclische aard heeft.

Bull Market vs Bear Market
Bron: tradingview.com

Allereerst ondergaat de markt een periode van sterke groei, de groene periodes, die gevolgd wordt door een periode van sterke dalingen, de rode periodes. Zo is bijvoorbeeld te zien dat na het bereiken van een hoogtepunt van $1.242 in december 2013, de prijs van Bitcoin daalde met 85% naar $177 in januari 2015. Vervolgens steeg de Bitcoin prijs met meer dan 10.000% naar bijna $20.000 in december 2017.

De cryptocurrency markt heeft in totaal 4 grote bear markten meegemaakt en deze werden door verschillende factoren veroorzaakt. De twee bekendste bear markten zijn die van 2017 en 2021. Waar de bear markt van 2017 werd veroorzaakt door het verlies in het vertrouwen van BTC, werd 2021 veroorzaakt door de verslechtering van de macro-economie. Zo merken wij dat de prijs van Bitcoin en andere cryptocurrencies steeds vaker beïnvloed wordt door macro-economische factoren. Wij verwachten dat deze relatie in de aankomende jaren alleen maar groter zal worden.

Door de alsmaar toenemende adoptie, breidt de markt zich steeds verder uit van ‘early-adopters’ naar professionele beleggers en instituties. De toetreding van deze partijen brengt andere correlaties met zich mee. Doordat dit vaak om grotere sommen geld gaat, en in het geval van instanties vaak om het geld van anderen, komen er grondigere risico-analyses kijken bij het beheer van de beleggingsportefeuille. Zo wordt er tijdens een periode van economische groei gekozen voor een stevigere ‘risk-on’ periode waar meer ruimte is voor risicovolle beleggingen zoals Bitcoin. Is de verwachting dat de economie het minder goed zal doen, zoals gedurende een periode van stevige renteverhogingen, dan wordt er gekozen voor een risk-off strategie en worden de risicovolle beleggingen omgezet in veiligere beleggingen.

Correlatie tussen Nasdaq en Bitcoin
Bron: tradingview.com

Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkele financiële markt de gehele tijd zijn opwaartse trend kan doorzetten, er zullen tussendoor altijd periodes zijn van sterke correcties en een neerwaartse trend. Dit betekent echter niet dat dit enkel nadelig hoeft te zijn, deze periodes bieden ook juist interessante kansen.

De voordelen van een Bear Market

Een (eerste) crypto bear market kan voor veel beleggers angstaanjagend zijn. Toch zijn er ook veel voordelen en kansen die snel over het hoofd worden gezien. Zo bieden de grote prijsdalingen een uitstekende kans om de samenstelling van de beleggingsportefeuille te herzien.

De diverse correcties en neerwaartse markt bieden beleggers een mooie kans om hun gemiddelde instapprijs te verlagen en hun opwaartse groei potentieel te vergroten. Een veelgebruikte beleggingsstrategie om dit te bereiken is Dollar Cost Averaging (DCA). Door regelmatig een vast bedrag te investeren tijdens een neerwaartse markt wordt het gemiddelde instapbedrag verlaagd. Stapt u bijvoorbeeld in een ongewenst hoog punt van de markt, dan kan het interessant zijn om na een flinke daling uw positie te vergroten. Hierdoor brengt u uw gemiddelde aanschafprijs omlaag. Keert de markt weer om en stijgt de specifieke cryptocurrency of mand van cryptocurrencies weer in waarde, dan bereikt u eerder break-even. Een Dollar Cost Averaging strategie zorgt doorgaans voor meer rust bij de belegger, aangezien deze minder focus legt op de prijs en timing van de markt.

Eén malige inkoop vs Dollar Cost Averaging gedurende 2022

Hoe gaat Hodl om met een Bear Market?

Ook voor Hodl is een bear markt een onwennige periode, tijdens deze periode wordt er vooral gefocust op de voorbereiding voor de volgende bull-run en wordt het gehele portfolio van de fondsen herzien. Ook worden er beslissingen op dat moment gemaakt om de neerwaartse druk te beperken. Zo schalen we bij in de grotere, stabielere projecten en doen we afstand van risicovollere kleine cryptocurrencies. Ook kunnen we onze algoritmische bots omschakelen naar het verzamelen van Bitcoin i.p.v. de volatielere altcoins. Op deze manier kunnen wij onze risico-rendementsverhouding bijstellen en een stabielere basis realiseren voor de toekomst.

In de wereld van cryptocurrency is volatiliteit een feit. Jess Muntenaar, Head of Trading bij Hodl, zegt hierover het volgende: “Bij Hodl beschouwen we de bear market als een kans om ons voor te bereiden op de volgende bull market. Tijdens deze periode doen we uitgebreid research en positioneren we ons in fundamenteel hoogwaardige projecten. Wanneer de markt weer begint op te leven, nemen we onze winst en profiteren we van het gunstige instapmoment. Tijdens een bear market leggen we een solide basis voor de volgende bull market.

Quote Warren Buffett investeren

Het is moeilijk om te voorspellen wanneer en hoe lang een bear market zal plaatsvinden. Vanuit Hodl raden wij investeerders altijd aan om een langetermijnvisie te hanteren bij het beleggen in deze nieuwe technologie. De sterke groei komt met uitdagingen en die laten zich ook zien in periodes van dalende of zijwaarts bewegende koersen. In dergelijke periodes is het altijd interessant om te kijken naar wat de ervaren partijen in de markt doen.

Een van de meest bekende en meest succesvolle zakenmannen aller tijden is Warren Buffett. Hij maakte zijn successen door juist in periodes van neergaande markten te kopen en zo tegen de gehele markt in te handelen. Buffett is dan ook bij velen bekend om zijn quote: ‘’Be fearful when others are greedy and be greedy only when others are fearful.’’

SHARE THIS ARTICLE