Ethereum spot ETFs: Waar staan we?

GO TO

De eerste Ether spot ETF’s zijn nu een maand live en dat biedt een mooie kans om te reflecteren op de voortgang van het beleggingsinstrument. Zijn de verwachtingen waargemaakt?

Wat is Ethereum?

Waar menig crypto door de jaren heen het strijdtoneel weer heeft verlaten, bekleedt Ethereum sinds 2016 structureel de top 3 als het gaat om marktomvang. Dit heeft het te danken aan de nieuwe functionaliteit die het introduceerde tot de markt genaamd Smart Contracts. Hiermee kunnen er naast normale transacties voor het eerst regels worden uitgevoerd middels een ‘als/dan’ methode. Hierdoor kunnen verschillende processen geautomatiseerd worden, waardoor de noodzaak voor een ‘tussenpersoon’ verdwijnt. Denk bijvoorbeeld aan een scenario waarin een token op de blockchain het eigendomsrecht vertegenwoordigt van een huis. 

Bij de aankoop van het huis controleert het Smart Contract of het volledige bedrag is betaald, en indien correct wordt automatisch het eigendomsrecht overgedragen, zonder de noodzaak voor een notaris. Dit wordt transparant op de blockchain vastgelegd, zodat alle partijen inzicht hebben in de transactie. 

Door de jaren heen heeft Ethereum een sterke groei doorgemaakt, maar zag het ook langzaam de concurrentie toenemen van andere Smart Contract platforms. Desalniettemin is het na Bitcoin nog altijd het grootste blockchain-netwerk en bevindt ook het meeste kapitaal zich op Ethereum. De grootste ontwikkeling die het recent heeft doorgemaakt is de switch van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake, waardoor het netwerk niet langer afhankelijk is van enorme rekenkracht en het bijkomstige energiegebruik. 

Waarom een Ethereum ETF?

Waar Ethereum al jarenlang verhandelbaar was op (decentrale) crypto beurzen, vallen deze doorgaans buiten het kader waarin de traditionele belegger wil én mag beleggen. Zo zijn professionele en institutionele beleggers vaak gelimiteerd tot beleggingsinstrumenten die erkend zijn door officiële instanties, zoals in dit geval de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). 

Door de explosieve groei die de cryptomarkt in de afgelopen 10 jaar heeft doorgemaakt, is dit voor veel beleggers een interessant product om hun portefeuille mee te verrijken. Dit was dan ook te zien in het succes van de Bitcoin ETF’s, die record na record verbroken in de eerste maanden na lancering. Reden genoeg voor ETF-aanbieders om een stap te wagen en hun crypto-aanbod uit te breiden met een Ether spot ETF. Hoewel de eerste aanvraag van VanEck al in 2021 werd ingediend, was het moment van livegang daar eindelijk op 23 juli 2024.

Wat is de status na een maand van verhandelen? 

Na ruim een maand van verhandelen zijn er een aantal interessante ontwikkelingen te zien omtrent de Ethereum ETF. De meest opvallende trend is de gelijkenis met de lancering van de Bitcoin ETF eerder dit jaar. Deze gelijkenis wordt met name gedreven doordat zowel Ethereum als Bitcoin voorheen middels een beleggingsproduct van de Amerikaanse vermogensbeheerder Grayscale te verkrijgen waren. 

Zo zag de Grayscale Ethereum Trust zijn eerste inflow van kapitaal al in 2018, waarna dit piekte tot een totaal beheerd vermogen van ruim 3.176.757 Ethereum in januari 2021. Door de closed-end-structuur, was het echter voor beleggers lange tijd niet mogelijk om uit te stappen. Dit veranderde met de komst van de ETF. Dit resulteerde in de eerste maand dan ook in een outflow van ruim 660.000 Ethereum met een marktwaarde van bijna 2,5 miljard dollar. Er is echter één grote winnaar onder de ETF-aanbieders, namelijk BlackRock, dat inmiddels meer dan $1 miljard aan beheerd vermogen heeft verworven met zijn iShares Ethereum Trust ETF.

Bron: https://dune.com/hildobby/eth-etfs

Procentueel gezien is de uitstroom uit Grayscale's Ethereum aanzienlijk hoger, namelijk 30,7% ten opzichte van 25,4% na hetzelfde aantal handelsdagen. Dit kan mogelijk te wijten zijn aan de hogere kosten van dit instrument in vergelijking met dat van haar concurrenten. Daarnaast was het kapitaal van beleggers lange tijd geblokkeerd of was het belastingtechnisch ongunstig om te verkopen. Door de lancering van de ETF is dit nu wel mogelijk. Dit vertoont overeenkomsten met de lancering van Bitcoin's ETF, waarbij de markt ook aanvankelijk een grote uitstroom zag. Echter kent de ETF van Ethereum dus een nog hogere uitstroom.

Wel zien we een groot verschil als het gaat om de inflow in de andere ETF’s. Waar er bij Bitcoin een grote groep beleggers klaar leek om hun portefeuille te diversifiëren, lijkt deze groep voor de Ethereum ETF aanzienlijk kleiner. De Bitcoin ETF’s kenden in de eerste maand een totale netto-instroom van ruim +4,8 miljard dollar, de Ethereum ETF’s komen uit op een netto-uitstroom van bijna 520 miljoen dollar.

De uitstroom uit de Ether ETF-markt en de verslechtering van de macro-economische omstandigheden hebben ertoe geleid dat de koers van Ethereum een neerwaartse trend vertoonde. De koers daalde van ongeveer $3200 naar ongeveer $2700, een daling van ongeveer 15% binnen één maand.

De toekomst van de Ethereum ETF markt

Naarmate de cryptomarkt zich de komende maanden verder ontwikkelt in de cyclus, verwachten we dat beleggers, naast Bitcoin, ook geleidelijk de mogelijkheden van Ethereum zullen verkennen. Voor traditionele beleggers is Ethereum echter moeilijker te begrijpen dan Bitcoin, dat door velen als digitaal goud wordt beschouwd. Bitcoin heeft een relatief eenvoudig concept, terwijl Ethereum een complex netwerk is waarop applicaties kunnen worden gebouwd.

Desalniettemin kennen acht van de negen Ether-ETF's een positieve netto-instroom, terwijl alleen Grayscale's Ethereum Trust een netto-uitstroom laat zien. De uitstroom bij Grayscale is echter van dien aard dat het de gehele Ether-ETF-markt negatief beïnvloedt. Zoals eerder opgemerkt, was dit ook het geval bij de introductie van de Bitcoin-ETF's, waarbij Grayscale's ETF de markt eveneens onder druk zette.

Aan de positieve kant neemt de uitstroom bij Grayscale geleidelijk af. Desondanks blijven de instromen bij de andere acht ETF's aan de lage kant, voornamelijk door de onzekere macro-economische omstandigheden. Net als Bitcoin is Ethereum een high-risk en dus een risk-on asset, waardoor wij verwachten dat de ETF's pas grotere instromen zullen zien wanneer de kans op een Amerikaanse recessie afneemt en de macro-economische omstandigheden verbeteren.

SHARE THIS ARTICLE