We naderen het einde van 2023 en het lijkt er vooralsnog op dat Bitcoin het jaar positief af gaat sluiten, met zo ongeveer een koersverdubbeling. De sterke opwaartse trend wekt dan ook langzaam vragen op, want hoe gaat het aankomende jaar eruit zien?
Door het jaar heen zijn er al verschillende bekende investeerder en analisten naar buiten gekomen met verwachtingen voor de Bitcoinkoers in de komende bullrun - deze lopen uiteen van zo’n $100k+ tot zelfs $1M+. Hoewel we allemaal hopen dat Bitcoin de 1 miljoen dollar zal bereiken, is het cruciaal om hier met een objectieve blik en op basis van cijfers te handelen. In deze blog zetten we twee scenario’s uiteen die we onderbouwen op basis van bewezen methoden en cijfers.
Sinds de inceptie van Bitcoin heeft de cryptocurrency vier marktcycli doorlopen, met de vijfde cyclus die onderweg is. Bij het analiseren van deze cycli komen er twee duidelijke trends naar voren: de Bitcoin-cyclus wordt langer (tijd tot de top), en de volatiliteit/explosiviteit neemt af. Deze evolutie is niet verrassend gezien de overgang van een kleine speculatieve asset naar volwaardige beleggingsklasse. Samen met de groei in kapitaal, zorgt de toestroom van investeerders die voor langere tijd in de markt actief blijven voor een afnemende volatiliteit.
Wanneer we kijken naar de eerste cyclus van Bitcoin, die met name gedreven werd door speculatie, piekte de markt 248 dagen na de bodem. Het rendement op investering (ROI) was tijdens deze explosieve eerste cyclus maar liefst 583 keer de oorspronkelijke investering. Dit was dan ook de meest explosieve én kortste Bitcoin cyclus.
In de tweede cyclus zagen we dit echter al snel veranderen. Zo duurde het langer om de top te bereiken, 754 dagen na de bodem, en daalde het rendement tot 503x de oorspronkelijke inleg. In de derde cyclus kwam dit uit op zo’n 1070 dagen en een ROI van 110x. De vierde cyclus toonde een stabilisatie in de cyclusduur op 1060 dagen, terwijl het rendement verder daalde naar 20x.
Als de trend van dalende rendementen aanhoudt, zal dit betekenen dat de huidige cyclus onder de $310.000 zal eindigen, bij een berekening van 20x vanaf de bodem van zo’n $15.000. Waar dit dan precies uitkomt? In cyclus 4 daalde het rendement met 78% ten opzichte van cyclus 3. Wanneer we dit doorberekenen voor de vijfde cyclus, zou de ROI ongeveer uitkomen op 4,4x. Om een realistische range vast te stellen, gebruiken we een bereik tussen 4 en 5, wat duidt op een potentiële piek tussen $62.000 en $77.500. Ondanks dat dit tegen kan vallen, is het een scenario dat in het achterhoofd gehouden dient te worden.
Om af te wijken van deze trend zou de markt een significante en onverwachte gebeurtenis nodig hebben, een positieve ‘Black Swan’, zoals versnelde institutionele of overheids adoptie. Een dergelijk voorbeeld kan er voor zorgen dat de koersen alsnog vele malen verder stijgen. Een van de kanshebbers op dit scenario is de goedkeuring van de Bitcoin spot ETF, dat de deuren opent naar een nieuwe toestroom van kapitaal. Een deel houdt echter ook al rekening met dit scenario, wat het minder onverwacht maakt en het mogelijk langzaam al inprijst
Het andere scenario dat we uit willen lichten maakt gebruik van de rij van Fibonacci. Dit is een reeks getallen waarbij elk getal de som is van de twee ervoor, om mogelijke support- of weerstandsniveaus op de markt te identificeren. Deze niveaus, zoals 23,6%, 38,2% en 61,8%, helpen voorspellen waar de koers mogelijk van richting zal veranderen. In elke voorgaande cyclus heeft Bitcoin het 1.618-niveau bereikt.
In de eerste cyclus daalde de prijs van Bitcoin van $32,33 naar $2,02. Wanneer we hier Fibonacci op projecteren, ontstaat er een verwachte koers van $177,88. Bitcoin overtrof dit en bereikte $1.175. In de tweede cyclus daalde de koers naar $165, wat zorgde voor een Fibonacci-doel van $3.951. Bitcoin overtrof dit en bereikte $19.894. In de derde cyclus bereikte de koers een laagste punt van $3.172. Het Fibonacci-doel was $61.396 en Bitcoin bereikte $69.000.
Wanneer we deze methode gebruiken voor de huidige cyclus met een bodem van $15.000, dan suggereert het Fibonacci 1.618-niveau een potentiele koers van tussen de $170.000 en $180.000. Wanneer Bitcoin zijn huidige high van $69.000 overtreft, is de kans groot dat het zich door een positief momentum verder opwaarts beweegt richting het 1.618 Fibonacci-niveau.
Samenvattend vraagt de volwassen wordende Bitcoin markt, gekenmerkt door langere cycli en afnemende rendementen, om een genuanceerde aanpak voor investeerders. Het eerste scenario suggereert een mogelijke piek tussen $62.000 en $77.500 in de lopende vijfde cyclus, terwijl de Fibonacci-analyse uitkomt tussen de $170.000 tot $180.000. Dit zijn slechts 2 scenario’s, een andere voorspelling van Hal Finney suggereert een uiteindelijke koersstijging naar ruim $10 miljoen als het wereldwijd een wettig betaalmiddel wordt. ARK Invest, bekend om vroege tech-investeringen, verwacht dat Bitcoin tegen 2030 de $1 miljoen zou kunnen overschrijden. Het model van Plan B verwacht $200.000 tegen 2025.
Hoewel deze voorspellingen interessant klinken, blijven wij altijd objectief naar de ontwikkelingen en koersen kijken. Bij Hodl beheren we de portefeuilles actief om zo met onzekerheden om te kunnen gaan en beter te presteren dan enkel de Bitcoinkoers. Zo proberen we de volatiliteit te beperken en kansen optimaal te benutten.
Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.